Reintje de Vos

telefoon: 0341-553914 | e-mail: info@reintjedevos.nl

Reintje de Vos

Vers houtbewerking

Ambachtelijke en duurzame houtbewerking - zowel met vers als met gedroogd hout

Hout!

Wereldwijd het meest gebruikte materiaal wat in onnoemelijk veel manieren toepasbaar is. We zijn dagelijks omringt door "Natuurlijk hout", in de tuin, in plantoenen, in parken en bossen... overal kom je hout in de vorm van bomen en struiken tegen. En ook binnenshuis bestaat vaak nog de bouwconstructie van onze woon en leefruimtes uit hout, maar ook in ons interieur en gebruiksgoed komt veel hout voor.

Hout is een fascinerend product betreft structuur, kleur en toepasbaarheid. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. En dat maakt het ook zo divers om toe te passen. Sinds dat de mens, de aarde bewandeld verbruiken en gebruiken we hout. Zelfs anno nu, zoeken we nog steeds naar duurzame oplossingen met hout. Ook zouden bomen wel eens de enige oplossing voor ons wereldwijde CO2 kunnen zijn… dus aanplanten maar!

Tot in het begin van de 20e eeuw was hout in het dagelijks gebruik van huis, keuken en tuin nog heel gewoon. Elk dorp had zijn eigen dorpstimmerman die van alles kon maken of repareren. Door onze voor en na oorlogse drang van ijzergebruik en nog erger, onze kunststof vervuiling zijn heel veel houten producten helaas verdrongen uit ons dagelijks gebruik.

Maar gelukkig, er is een ommekeer! En wordt er vandaag de dag weer meer en meer met (natuurlijk)hout gewerkt.

Anders dan vroeger, werkt men nu met vaste houtafmetingen, en kijkt men minder naar de natuurlijke eigenschappen. (al lijkt ook hier een verandering in te ontstaan) Maar we zijn feitelijk nog steeds omringt met gestandaardiseerd hout, machinale en zielloze eindproducten. Zelfs ons denken in bosbeheer zijn hier de laatste 150 jaar geheel op afgestemd...

En dan verdwijnt er in het kader van duurzaamheid en groene energie, ongelovelijk veel hout, als biomassa in de energiecentrale. Ik weet de schoorsteen moet roken, maar de vraag naar biomassa is groter dan dat we wereldwijd ooit kunnen dragen...

Hout is uniek en wonderlijk, zijn levenscyclus is perfect en CO2 neutraal.

Een zaadje ontkiemt en groeit uit tot een boom… Voed zich zelf met zijn eigen voedingsstoffen en de zon, en de voedingsstoffen van zijn voorgangers. Verbruikt onze koolmonoxide en levert ons zuurstof en uiteindelijk mooi en bruikbaar hout.

Op het moment dat de boom op een natuurlijke wijze vergaat door verrotting of verbranding geeft het zijn opgeslagen voedingsstoffen weer terug aan de aarde voor een volgende generatie, de cyclus is rond…

Ik zeg hij is perfect, en zoals het in de schepping bedoelt is... Een product wat we dus goed moeten gebruiken en niet zomaar achteloos in de kachelcentrale stoppen voor onze oneindige hebzucht naar zogenaamde "groene" stroom...(om over accu’s en windmolens maar te zwijgen)

Als sinds mijn jeugd doe ik ervaringen op met hout en gereedschappen. Ik mag me gezegend voelen in mijn creativiteit. En elke keer leer ik nog nieuwe technieken bij, of doe ik nieuwe ervaringen op.

Ergens sinds 2006 ben ik persoonlijk in de ban geraakt van houten lepels. Die vorm, het gebruik van vers en natuurlijk hout (waar ik overigens pas later achter kwam) deden mij voorzichtig de eerste pogingen ondernemen om een lepel te snijden, tijdens een vakantie in Frankrijk.

Hierna heb ik me stap voor stap verder ontwikkeld in het maken van lepels, schalen, krukjes, bijzet tafeltjes, wandelstokken en meer. Een verslavende hobby kan ik u verzekeren, want ik leer steeds weer anders te kijken naar bomen, struiken en (afval)hout. En zie steeds weer nieuwe mogelijkheden!

Met diverse technieken en vaak weinig (hulp)middelen kunt ook u, mooie dingen maken. Werken met vers, of gedroogd hout, wat onbewerkt en onbehandeld is, is een persoonlijke ontdekkingsreis! Een reis die eindigt in een uniek en zelf vervaardigd natuurproduct.  Wat heel veel voldoening geeft en zelfs geestelijke rust kan bieden. Ik sta u graag bij in dit wonderlijke proces met mijn persoonlijk ervaringen…

durft u het aan om de standaard maat en werkwijze los te laten en het natuurlijke hout in al haar grilligheden en oneffenheden de ruimte te geven om iets te worden… iets unieks! Ik verwelkom u graag op mijn rustig gelegen locatie de Windkanter op Camping de Kriemelberg - Veluwe Bushcamp in Ermelo. Hier aan de rand van het bos is het te midden van de natuur, puur genieten om bezig te zijn. Wees welkom en stuur me bij interesse gerust een mailtje.

Graag tot ziens met een Veluwse groet; Reinier Kaper

Op de volgende pagina’s kunt u meer informatie vinden over de diverse mogelijkheden.

Fotoalbum

Agenda