Reintje de Vos

telefoon: 0341-553914 | e-mail: info@reintjedevos.nl

Reintje de Vos

Workshop Vers Houtbewerking

Ambachtelijke vers en droog houtbewerking

Hout!

Wereldwijd wellicht het meest gebruikte materiaal dat in oneindig veel vormen toepasbaar is. Denk aan bouwmaterialen, brandstof en vele andere vormen van gebruiksmaterialen. We zijn dagelijks buitenshuis omringt door "Natuurlijk hout", in de tuin, in plantoenen, in parken en bossen overal kom je eigenlijk wel hout in de vorm van bomen en struiken tegen. En binnenshuis bestaat vaak grotendeels ook de constructie van onze woon en leefruimtes uit hout, maar ook in ons interieur en gebruiksgoed komt veel hout voor.

Hout is een fascinerend product betreft structuur, kleur en toepasbaarheid. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. En dat maakt het ook zo divers om toe te passen. Wellicht is het daarom ook al het oudste gebruiksmateriaal die de mensheid kent.

Tot in het begin van de 20e eeuw was hout in het dagelijks gebruik van huis, keuken en tuin nog heel gewoon. Elk dorp had zijn eigen dorpstimmerman die heel veel kon maken of repareren. Door onze voor en na-oorlogse drang van ijzergebruik en nog erger, onze kunststof vervuiling zijn heel veel houten producten helaas verdrongen.

Maar gelukkig, er is een ommekeer! En wordt er vandaag de dag weer meer en meer met (natuurlijk)hout gewerkt.

Anders dan vroeger, werkt men nu met vaste houtafmetingen, en kijkt men minder naar de natuurlijke eigenschappen. (alhoewel, ook hier lijken veranderingen te ontstaan) Maar we zijn feitelijk nog steeds omringt met gestandaardiseerd hout, machinale en zielloze eindproducten. Zelfs ons denken in bosbeheer zijn hier de laatste 150 jaar geheel op afgestemd...

En dan verdwijnt er tegenwoordig in het kader van duurzaamheid ook nog heel veel bruikbaar hout, versnipperd als biomassa in de energiecentrale. Maar daar doen we feitelijk geheel oneerbieding veels te kort aan dit mooie product... ik weet de schoorsteen moet roken, maar de vraag naar biomassa is groter dan dat we wereldwijd kunnen dragen...

Hout is uniek en wonderlijk, zijn levenscyclus is perfect en Co2 neutraal. Een zaadje ontkiemt en groeit uit tot … Voed zich zelf met zijn eigen voedingsstoffen en de zon, en de voedingsstoffen van zijn voorgangers. Verbruikt onze koolmonoxide en levert ons zuurstof en uiteindelijk mooi en bruikbaar hout.

Op het moment dat de boom vergaat door verrotting of verbranding geeft het zijn opgeslagen voedingsstoffen weer terug aan de volgende generatie, de cyclus is rond… perfect zoals het in de schepping bedoelt is... Een product wat we dus goed moeten gebruiken en niet zomaar achteloos in de kachelcentrale stoppen voor onze oneindige hebzucht naar "groene" stroom...

Als sinds mijn jeugd doe ik ervaringen op met hout en gereedschappen. Ik mag me gezegend voelen in mijn creativiteit. En elke keer leer ik nog nieuwe technieken bij, of doe ik nieuwe ervaringen op.

Sinds 2008 heb ik me met name verder ontwikkeld in het maken van lepels, schalen, krukjes, bijzet tafeltjes, wandelstokken en meer. Een verslavende hobby kan ik u verzekeren, want ik leer steeds weer anders te kijken naar bomen, struiken en (afval)hout. En zie steeds weer nieuwe mogelijkheden!

Met diverse technieken en vaak weinig middelen kunt ook u, mooie dingen maken. Werken met vers, of gedroogd hout, wat onbewerkt en onbehandeld is, is een persoonlijke ontdekkingsreis!

Een reis die eindigt in een uniek en zelf vervaardigd natuurproduct.  Wat veel voldoening geeft en zelfs geestelijke rust kan bieden.

Ik sta u graag bij in dit wonderlijke proces met mijn persoonlijk ervaringen…

durft u het aan om de standaard maat en werkwijze los te laten en het natuurlijke hout in al haar grilligheden en oneffenheden de ruimte te geven om iets te worden… iets unieks!

Ik verwelkom u graag op mijn rustig gelegen locatie de Windkanter op Camping de Kriemelberg in Ermelo. Hier aan de rand van het bos is het te midden van de natuur genieten om bezig te zijn.

Wees welkom op één van de workshops.

Graag tot ziens met een Veluwse groet; Reinier Kaper

 

Werken met vers en droog hout, geoogst uit de natuur!

Werken met Berkenhout of hout van de hazelaar is geweldig. Ontwerp, creëer en vervaardig uw eigen voorwerpen als wandelstokken, lepels/spatels, schalen, krukjes of zelfs stoelen en bankjes... de mogelijkheiden zijn eindeloos. Het is heerlijk rustgevend om bezig te zijn met het snijden,zagen, hakken, boren en meer op vaak een zo basic mogelijke werkwijze.

Stap voor stap gaat u verder onder begeleiding om bezig te zijn met deze ambachtelijke hobby. Dicht bij en in de natuur bezig zijn met materialen die anders versnippert worden, of door hergebruik een 2e leven krijgen. Want je kunt ook verschillende materialen combineren...

De workshops vinden in principe buiten plaats in de openlucht of onder een simpele overkappingen op onze locatie De Windkanter

 

Een 1e kennismaking of basisdag kan al vanaf € 75,00 p.p.* excl. lunch e.d. op  basis van zelfvoorziening. (koffie/thee inbegrepen)**


We gaan met diverse basis technieken aan de slag als hakken met een bijl, of snijden met een mes. Ook kennismaken en werken met het haalmes op een schaafbok of Schaafpaard staat op het programma. In overleg kunt u dit prachtige stuk gereedschap ook in een vervolg dag komen maken. Schavinghorses zoals ze in het Engels genoemd worden zijn in vele varianten te maken en te gebruiken. Het is een perfect hulpmiddel bij verschillende werkwijze. Kortom een dag vol zinderende kennismaking van een ambachtelijk ambacht die uw leven wel eens drastich kan veranderen.

 

Een dag met kleine projecten als kleine lepels, broodplank, wandelstok (basismodel) of bloemen/oogstmand is € 89,00 p.p*.

Lunch e.d. op basis van zelfvoorziening. (koffie/thee inbegrepen)**

 

Een dag met een project als een houten krukje - bijzettafel maken uit berkenhout kan vanaf € 135,00 p.p.*

lunch e.d. op basis van zelfvoorziening. (koffie/thee inbegrepen).**

Komt u met meerdere deelnemers informeer dan vroegtijdig even, want dat kan prijstechnies groepsvoordeel hebben, mede afhankelijk van welk project

Tijdens deze datums kunt u zowel theorie en praktijkoefeningen omtrent materiaal, veiligheid bij snij en hak technieken en het oogsten van de natuurlijke materialen ervaren. Er is geen vaste werkvolgorde of structuur is tijdens deze open Natuuratelier momenten. Een ieder zal werken op zijn eigen tempo en zal daar waar nodig is zeker de juiste begeleiding krijgen met de nodige kennis overdracht.

Deelname is ten allen tijden op geheel eigen risico i.v.m. de veiligheid en het gebruik van scherp snij en hak gereedschap tijdens deze workshop

voor meer informatie: info@reintjedevos.nl

 

* prijzen zijn per persoon en berekent op min. 3 tot 6 deelnemers, komt u alleen dan geld hetzelfde genoemde tarief maar word het programma door ons verkort c.q. aangepast. In groepsverband deelnemen heeft het voordeel dat we dieper en breder op de diverse technieken in kunnen gaan. vaak is er ook ruimte om informatie uitstapjes te maken naar aanverwante onderwerpen

** bij meerdere deelnemers of in groepsverband kunnen we ook lunch of het avondeten (een buitenkook programma) verzorgen op maat.

 

Bij voldoende interesse zijn er ook workshops te verzorgen in samenwerking met Jan Harm ter Brugge van Hout van Bomen, uit Amsterdam. www.houtvanbomen.com  de specialist van Nederland in onze optiek.

 

www.houtvanbomen.com

 

Fotoalbum

Agenda