Reintje de Vos

telefoon: 0341-553914 | e-mail: info@reintjedevos.nl

Reintje de Vos

Het slijpen en scherp houden van uw gereedschap

Als je met je bijl, mes en lepel mes werkt worden je snij, steek en hak gereedschap vanzelf een keer bot. Dat kan heel lang duren voordat het zo is bij goed gebruik, maar het kan ook maar zo in één keer bot zijn door verkeerd gebruik. Daar zijn verschillende oorzaken voor te benoemen. Maar ook bij goed gebruik wordt je snij oppervlak vanzelf bot of botter.

Dat komt door verschillende oorzaken o.a. door het hout zelf wat je bewerkt, maar ook door het vocht / sap en vuil wat in of aan je hout zit. Ook door bepaalde stoffen en mineralen wat in je hout kan zitten of wat op je werkplek / hakblok aanwezig is kan botheid veroorzaken. Ook het stoten van ijzer op ijzer is funest, over het laten vallen maar te zwijgen.

Werken met bot gereedschap, werkt niet alleen zwaarder en vertragend. Het kan zelf lelijke verwondingen opleveren. Doordat je harder moet duwen, drukken, steken of hakken. neemt de kans op verwondingen en ongelukken toe. de term iets met bloed, zweet en tranen wordt dan ineens heel letterlijk.

Daarom hoe gek het ook klinkt, scherp gereedschap is preventief in het voorkomen van verwondingen. Je gereedschap snijd, hakt en glijd makkelijker door het hout, dan wanneer dit bot is. Maar het werkt ook psychologisch, doordat je bewust met scherp gereedschap werkt ben je hier ook alerter in, gezien het gevaar en risico. Het kan ergens fout gaan!

Als je met bot (wat is bot!) gereedschap werkt kun je sneller risico’s gaan nemen in de gedachten dat je gereedschap toch minder scherp is. En daar schuilt het grote gevaar. Want ook al is je mes of bijl e.d. minder scherp. Het is altijd nog scherp genoeg om je lelijk te verwonden. Bot gereedschap kan nare en soms rafelige wonden veroorzaken, die later minder mooi genezen. Vaak blijft zo’n litteken een leven lang gevoeliger. Dan een wond die veroorzaakt is door scherp gereedschap, zo’n litteken heelt meestal ook sneller en mooier en is vaak ook minder pijnlijk en gevoeliger.

Uiteraard voorkomen is altijd beter dan genezen, dus werk altijd met vlijm scherp gereedschap.

Wees uitgerust en gecentreerd bezig en let op uw gereedschap en werkomgeving. Veiligheid boven alles… vaak ontstaan de ongelukjes in de ;

- de haast – ja nog gauw ff dit of dat doen.

- de vermoeidheid – onoplettendheid ligt op de loer.

- bij slecht werklicht – zeker in de wintertijd bij veel donker en schemer.

- op de werkplek – verkeerd wegleggen van gereedschap of het oppakken of aangeven ervan.

Een goed geslepen bijl, mes of beitel / guts kan heel lang scherp blijven. Zeker als je goed aandacht besteed aan het wegleggen, opbergen en je werkplek. Ook een aanrader is om gebruik te maken van een strop plankje. leuk en simpel om ook zelf te maken… Het is een plankje met daarop een strook leer. Met wat polijstmiddel erop is dit al voldoende om na elk werkstuk of tussentijds even het gereedschap weer scherp te maken.

Kleine beschadigingen kunnen middels slijpplaatjes met diamant, welke in verschillende gradaties verkrijgbaar zijn. Weer weggewerkt worden. Neem hier vooral rustig de tijd voor, om dit soort klusjes goed te doen. Ook kun je dit middels verschillende slijpsteen soorten doen, en gebruik altijd een beetje water, zodat je door het slijpen en de wrijving die hierbij ontstaat geen hitte opbouwt in het metaal. Dat kan je metaal verzwakken waardoor het juist sneller weer bot wordt.

Beschikt u niet of onvoldoende over deze middelen, maar u wilt wel uw gereedschap weer een keer goedscherp hebben.

Ik kan voor u, uw gereedschappen als mes, bijl, guts, dissel e.d.  vakkundig slijpen op een Tormek natslijpmachine. Voor meer informatie of prijzen kunt u altijd via het contact formulier contact met mij opnemen hierover.

 

 

Fotoalbum