Vers houtbewerking
Hout!
Een bundel opgaande vezels!
Sterk, flexibel, kleurrijk, biologisch, vorm baar, in de basis CO2 neutraal… en wellicht wel de oplossing voor onze wereldwijde stikstofproblematiek.
Sinds de mens, de aarde bewandeld verbruiken en gebruiken we hout. Het is dan wereldwijd ook het meest gebruikte bouwmateriaal, in welke vorm dan ook…Een fascinerend product met ongelovelijke en unieke eigenschappen.
Tot in het begin van de 20e eeuw, was hout in het dagelijks gebruik een standaard begrip. Elk dorp had zijn eigen ambachtslieden, die er van alles mee konden maken. Dat gold overigens voor meer natuurlijke gebruiksmaterialen.
Door onze ijzerdrang, wereldoorlogen, wederopbouw en vooruitgang met de opkomst van onze kunststof vervuiling. Zijn helaas veel van dit soort natuurlijke gebruiksproducten en ambachten verdrongen uit ons dagelijks leven.
Toch worden we ons langzaam meer en meer bewust van ons materialistisch leven. De roofbouw die we op onze leefomgeving plegen. De hoeveelheden grondstoffen die we nodig hebben voor ons consumptiegedrag. En het zoeken naar "groene, duurzame, biologische en ecologisch" verantwoorde oplossingen voor onze huidige problemen.
Ik zal niet zeggen dat alle oplossingen in het verleden liggen. Niet alle moderne technieken zijn per definitie slecht! Maar duurzamer leven is bij mij toch een lampje minder aan, i.p.v. een windmolen extra of nog een weiland, vol zonnepanelen stampen.
Maar wat heeft dit alles met “Vers Houtbewerking” of ook wel “Green Woodworking” te maken…
Wel, we zijn onderhand wel redelijk doorgeslagen in heel veel opzichten! En dan kan het wel eens goed zijn om eens geheel terug te gaan naar de basis. Hoe is het ooit begonnen, en hoe zijn we hier nu terecht gekomen.
Als sinds mijn vroege jeugd doe ik ervaringen op met hout en gereedschappen. En medio 2006 ben ik persoonlijk meer in de ban geraakt van houten en natuurlijke gebruiksvoorwerpen voor in huis. In dat traject kwamen ook houten lepels voorbij. Iets wat ik elke dag nog gebruik, om mee te koken en te eten. Een vorm die duizenden jaren oud is. Ergens ontstaan is in hout, bot, koper, brons en ijzer! Maar als kunststof wegwerp object inmiddels de zinloze kroon spant… En ondanks dat ze dit nu uit hout vervaardigen, is het alsnog een ruw wegwerp item gebleven. En dat geld voor meer zaken en onderwerpen.
Terwijl je met een goede lepel, mogelijk wel een leven lang kan doen. Ok, niet iedereen hoeft een proffesioneel lepelsnijder te worden… want dat heeft zeker ook geen zin. Maar het is het stukje bewustwording wat hier in schuilt. Het stukje “Omdenken”
Iets wat relatief simpel te maken is, uit een materiaal wat lokaal voor handen is, en een leven lang nut kan hebben bij juist gebruik. Daar kan heel veel hightech nog voor wijken.
Ik nodig u uit… kom ook eens een lepel maken, of iets anders. Werken met vers, of al dan niet gedroogd hout, wat onbewerkt en onbehandeld is, is een persoonlijke ontdekkingsreis!
Een reis die eindigt in een uniek en zelf vervaardigd natuurproduct. Een creatie die heel veel voldoening geeft, omdat u, dat met uw eigen handen en spierkracht, gemaakt heeft … Tja dat kan zelfs geestelijk en innerlijk rust bieden.
Ik sta u graag bij in dit wonderlijke proces, met al mijn persoonlijke ervaringen, kennis en kunde die ik ook stap voor stap en zelflerend heb opgedaan. Er is veel zelf te maken: schalen, krukjes, bijzet tafeltjes, wandelstokken, krimppotten, stoelen en meer. Een zeer verslavende hobby kan ik u verzekeren!
Wees welkom en stuur me bij interesse gerust een mailtje voor meer informatie.
Graag tot ziens met een Veluwse groet;
Reinier
Op de volgende pagina’s kunt u meer informatie vinden over de diverse mogelijkheden.
Fotoalbum
Activiteiten
Agenda
- U komt een wolf tegen, wat nu? (Wednesday 4 September 2024)